«Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους και τους οδηγεί σε μια ειρηνική κατάσταση με τον εαυτό τους», ήταν το ζητούμενο σε αρκετές επιστημονικές μελέτες ομάδων ψυχολόγων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματά τους καταλήγουν σε 8 βασικά σημεία...
1.Αγάπη άνευ όρων...
Το υπόβαθρο της ευτυχίας είναι η άνευ όρων αγάπη, η οποία καταρχή προέρχεται από την πατρική οικογένεια και δημιουργεί στο άτομο αίσθηση σιγουριάς και αυτοπεποίθησης.Το άτομο που έχει μεγαλώσει με αυτό τον τρόπο μπορεί να ξεφύγει εύκολα από την παγίδα της επιθυμίας να το αγαπήσει βαθιά κάποιος άλλος.Συχνά οι άνθρωποι θεωρούν ότι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο είναι να αγαπιούνται, όμως είναι το δεύτερο καλύτερο!Ακόμα σημαντικότερο είναι να μπορεί κανείς να αγαπάει τον άλλον, με υγιή, ανεξάρτητο τρόπο.Η αγάπη βρίσκεται στον αντίθετο πόλο από τον φόβο, τόσο συναισθηματικά όσο και νευρολογικά.Έτσι, αποτελεί το αντίδοτο στο φόβο, κοινωνικό άνοιγμα προς άλλους ανθρώπους και ένα βασικό κλειδί της ευτυχίας.
2.Αισιοδοξία
Η πραγματική αισιοδοξία προσφέρει δύναμη όταν κανείς λυγίζει από το βάρος επώδυνων γεγονότων.Αισιοδοξία σημαίνει ότι το άτομο κατανοεί ότι ακόμα και το επώδυνο γεγονός έχει κάτι να διδάξει, κάποιον δρόμο να δείξει.Όταν κανείς το κατανοήσει αυτό, πέρα από τη λύπη και τον πόνο του, μαθαίνει να βλέπει στο κάθε γεγονός, όσο άσχημο και αν είναι έστω και κάτι λίγο θετικό, που θα συμβάλει στην αυτοβελτίωσή του.Η αισιοδοξία προσφέρει δύναμη απέναντι στο φόβο της επαύριο και τη στεναχώρια του παρελθόντος που έχει πια περάσει.
3.Κουράγιο
Αυτό αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντίδοτα για να ξεπεράσει κανείς τους φόβους του.Ο φόβος είναι ‘καλωδιωμένος’ στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου, είναι εσωτερικά προγραμματισμένος στον εγκέφαλο για να προστατεύει και να αφυπνίζει την υγιή αντίδραση του ατόμου.Η υγιής αυτή αντίδραση είναι το κουράγιο του είτε να μείνει κανείς και να το παλέψει είτε να σηκωθεί και να φύγει.Το κουράγιο είναι προϊόν του εγκεφάλου, προϊόν της νόησης, του πνεύματος, αλλά και συναισθημάτων όπως η αγάπη και η γενναιοδωρία.Είναι η φυσιολογική αντίδραση που προσφέρει η φύση απέναντι στο φόβο για την επιβίωσή μας, βιολογική και ψυχολογική.
4.Αίσθηση Ελευθερίας
Ελευθερία σημαίνει επιλογή και όταν επιλέγουμε κάτι ορίζουμε την ταυτότητα και το ποιον μας.Όλοι οι άνθρωποι έχουν επιλογές, λιγότερες ή περισσότερες, ωστόσο αυτοί που είναι δυστυχείς θεωρούν ότι δεν έχουν επιλογές, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται ψυχικά και διανοητικά.
5.Δυναμική Παρουσία
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι συμμετέχουν στη ‘μοίρα’ τους και δημιουργούν την ευτυχία τους, χωρίς να περιμένουν από γεγονότα, καταστάσεις ή άλλους ανθρώπους να τους προσφέρουν χαρά και ευτυχία.Αντί να διατηρούν στάση θύματος, παίρνουν τη ζωή δυναμικά στα χέρια τους και τη διαπλάθουν.
6.Αίσθηση Σιγουριάς
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποιι γνωρίζουν ότι τίποτα δεν αντιστέκεται στον πανδαμάτορα χρόνο, χρήματα, αναγνώριση, φήμη, ούτε η ίδια η ζωή.Έτσι, δεν προσμετρούν την ασφάλεια με το ημερολόγιο ή το κομπιουτεράκι.Απλώς αποδέχονται και αγαπούν αυτό το οποίο είναι οι ίδιοι.Χωρίς να είναι σκλάβοι άλλων πραγμάτων ή καταστάσεων, αντιλαμβάνονται ότι η σιγουριά είναι μια εσωτερική αίσθηση η οποία καλλιεργείται.
7.Καλή Υγεία
Συχνά ξεχνάμε ότι η ευτυχία και η καλή υγεία είναι στενά συνδεδεμένες.Είναι δύσκολο να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος αν δεν αισθάνεται υγιής, αλλά και αντίστροφα, είναι δύσκολο να νιώθει κανείς υγιής αν δεν είναι ευτυχισμένος.Η σωστή χημεία της διάθεσης είναι σημαντική, διότι μπορεί κανείς να έχει μια ευτυχισμένη ζωή αλλά λόγω χημικής ανισορροπίας στη διάθεσή του να μην το αναγνωρίζει. Ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών της καλής διάθεσης, της σεροτονίνης και ντοπαμίνης για παράδειγμα, μπορεί να καταλαγιάσουν την αίσθηση της ευτυχίας.
8.Πνευματικότητα
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δε φοβούνται να διερευνήσουν τα όρια πέρα από την προσωπική τους ζωή και εμπειρία.Αφήνονται και είναι ανοιχτοί σε νέους δρόμους και εμπειρίες.Αναζητήσεις μέσα από τη θρησκεία, από εναλλακτικές θεραπείες, πειραματισμοί με τεχνικές που δείχνουν πώς μπορεί κανείς να αφεθεί και να δημιουργήσει καλύτερη σύνδεση ανάμεσα σε ψυχή και σώμα αποτελούν πηγές ευτυχίας.Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν ανησυχούν τόσο το θάνατο, όσο για το μήπως δεν κατορθώσουν να ζήσουν όμορφα.
HΔρ. Λίζα Βάρβογλη, είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις Πανεπιστημίου Harvard και Νοσοκομείου Αγία Σοφία, varvogli@otenet.gr
Της Λίζας Βάρβογλη, Ph.D.