18 Οκτ 2011

Μύκονος: «Σμύρνη, Συγνώμη» .....έστω και αργά

Το βιβλίο «Σμύρνη, Συγγνώμη» του συγγραφέα Θεόδωρου Δεύτου (εκδόσεις Καστανιώτη) παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Μυκόνου ,που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο χώρο του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος Ειρήνη Σαμιωτάκη, η συγγραφέας και πρόεδρος  του Συλλόγου Μικρασιατών κ.Γεωργία Μασάκη και ο συγγραφέας του βιβλίου Θεόδωρος Δεύτος,οι οποίοι έκαναν μια θαυμάσια παρουσίαση ......
των ηρώων του μυθιστορήματος, του τόπου τους πριν και μετά την τραγωδία, των συνηθειών κα των σχέσεων τους με τις λογοτεχνικές και συναισθηματικές προεκτάσεις

Είναι ένα βιβλίο ,απολογία για χαμένες πατρίδες, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην καταστροφή της Σμύρνης με γραμμική γραφή, με μεγάλες οικογένειες που έζησαν εκεί τις ζωές τους και ξαφνικά λόγω του πολέμου και των κακών επιλογών ένθεν κι ένθεν άφησαν τις πατρίδες τους και ήρθαν εδώ και από ευκατάστατοι και τσορμπατζήδες έζησαν στις παράγκες.

Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ένα βιβλίο της ελπίδας και της προσδοκίας, ένα χρονικό της ήττας και των τρομερών διαψεύσεων, μια ακτινογραφία των λαθών, μια τοιχογραφία του Ελληνισμού που προσπαθεί να συγκροτηθεί και να σταθεί στα πόδια του, είναι ωστόσο μια ταλαιπωρημένη κοινωνία που την έχει φάει το σαράκι που έχει μέσα της τον σπόρο της διχόνοιας, που την κατασπαράζει.

Τα γεγονότα του μυθιστορήματος αναφέρονται στην περίοδο1890 – 1930 και διαδραματίζονται στο Κορδελιό. Αφορά δυο οικογένειες που συμμετέχουν στην ιστορία.

Είναι η οικογένεια ενός ψαρά που ξεκινά από το Κορδελιό κι ενός γιατρού που μένει στη Σμύρνη. Κάποια στιγμή τα παιδιά τους ερωτεύονται – παντρεύονται και η καταστροφή τις βρίσκει αυτές τις δυο οικογένειες ενωμένες. Έρχονται στην Ελλάδα και εγκαθίστανται στην Κοκκινιά, η κάθε μία με τις απώλειές της. Η ιστορία φτάνει μέχρι το 1930, δηλαδή οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή, κατά συνέπεια βιώνουν τις δυσκολίες της εγκατάστασης και της βιοπάλης τα πρώτα χρόνια μετά την καταστροφή.
Το μυθιστόρημα είναι μια απολογία που δεν έγινε, μια συγνώμη που δε δόθηκε ποτέ για τα λάθη της ιστορίας, μια συγνώμη για τις χαμένες πατρίδες, μια συμβολική συγνώμη για το μέλλον του ευρύτερου ελληνισμού. Μετακινούμενος με την άνεση και την ακρίβεια του χρονικού, ο Δεύτος μέσα από τον απλό φακό της καθημερινότητας, μας εκτυλίσσει την ένταση του τραγικού χρόνου, που εκτείνεται πέρα από κάθε ορατό ορίζοντα.
Για το συγγραφέα έχει μεγάλη σημασία η εθνική συνείδηση και η ιστορική μνήμη. Τι βάρος έχει η Μικρασιάτικη καταστροφή στην εθνική συνείδηση για να μη επαναλη φθούν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος; Καμιά συγνώμη δε γυρίζει πίσω τις χαμένες πατρίδες, αλλά μια συγνώμη είναι ηθική κάθαρση, εθνική ευθύνη για την πορεία του έθνους στο μέλλον.
Είναι ένα βιβλίο, ζωντανό μάθημα Ιστορίας, μέσα από το οποίο ο συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει πολύ αξιόπιστα, τα χρώματα, τα αρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους της Ιωνικής γης. Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, που στέλνει τόσο σημαντικά και επίκαιρα μηνύματα, που κατά την ταπεινή μας γνώμη, δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κάθε Μικρασιάτη ,κάθε πρόσφυγα, κάθε Έλληνα

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα υπέροχο cd, που περιλαμβάνει νοσταλγικά και αισιόδοξα Σμυρναίικα τραγούδια που κάνουν πιο έντονο το κλίμα του μυθιστορήματος, και το βιβλίο μια ολοκληρωμένη και ποιοτική οντότητα.
Η εκδήλωση έκλεισε με  τραγούδια της Μικράς Ασίας από τον κ.Αρη Μασάκη

 Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος  κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας ,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σκαγιάς ,οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Γρυπάρη ,Μίλτος Ατζαμόγλου, Μαριγούλα Αποστόλου, Μαρουσούλα  Χανιώτη ,Δέσποινα  Νάζουκαι η Δέσποινα Παπουτσά της Δημ.Κοινότητας Ανω Μεράς,εκπρόσωποι συλλόγων κα πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου Μικρασιατών.

Στο τέλος της εκδήλωσης στο «φουαγιέ» του Γρυπάρειου ,ο συγγραφέας του βιβλίου Θεόδωρος Δεύτος  είχε επικοινωνία με τους αναγνώστες και υπέγραψε τα βιβλία του.

Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Μικρασιατών Μυκόνου ,πού μας παρουσίασε ένα βιβλίο με τις πιο έντονες, τις πιο ελπιδοφόρες αλλά και τις πιο ζοφερές στιγμές μια πόλης που αγαπήθηκε, υμνήθηκε και εξακολουθεί να μας πονάει ακόμα.

Φωτο : Αλέξανδρος  Νεστούρης
Συντάκτης : Ντίνα  Πρωτογεράκη
Πηγή : Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...