9 Απρ 2012

Μύκονος: Βαϊοφόρος Λιτάνευση «Ο περίπατος του Αυτοκράτορα »

Με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Σύρου και Μυκόνου Δωρόθεο Β΄και συνλιτανεύοντες τον Αρχιερατικό Επίτροπο κ.Βασίλειο Τζανιδάκη ,τον Πρωθιερέα του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Μαραγκό,τον εφημέριο του Ναού της Αγίας Κυριακής Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Γαλάνάκη, έγινε η πομπή της Βαϊοφόρου στην παραλία και τα γραφικά δρομάκια της Μυκόνου, επιβίωση του Βυζαντινού έθιμου, που ετελείτο την ημέρα αυτή στην Κωνσταντινούπολη, με την επωνυμία «Ο περίπατος του Αυτοκράτορα » από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία. Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά.Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους.
  .

Προπομπός τα παιδιά ανέμιζαν πανηγυρικά τα περίτεχνα Βάϊα (κλαδιά) απο φοίνικες ,που με τη βοήθεια των Ιερέων κατασκεύασαν,ακολουθούμενα από πλήθους πιστών διατυμπανίζοντας  στη Χώρα της Μυκόνου την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και την θριαμβευτική είσοδο της του Χριστού στα Ιεροσόλυμα  και στις καρδιές των ανθρώπων.
Ακολουθoύν ο Δήμαρχος  Μυκόνου κ. Αθάνασιος  Κουσαθανάς – Μέγας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σκαγιάς , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ειρήνη Γρυπάρη,Μαριγούλα Αποστόλου, Μαρουσούλα Χανιώτη και ο Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Μυκονιάτικη Άνοιξη» κ. Αντώνης Κουσαθανάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Βασίλης Μαργάρας.
Στον Γιαλό ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους Ψαράδες και στούς παραγωγούς.....
Αγια Κυριακή

Εν συνεχεία αφού διέσχισε τα παραδοσιακά «Ματογιάνια» κατευθύνθηκε........
 
..στα προπύλαια του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου όπου αναπέμφθηκε ειδική δέηση για τα παιδιά και τους νέους της Μυκόνου,

 


Καθόλη τη διάρκεια οι καμπάνες ηχούσαν από 
την την Αγία Κυριακή, την Πανάχρα και τον Αγιο Γεώργιο
 
Ο Σεβασμιώτατος κατά την επιστροφή της Λιτανείας και πριν την απόλυση ευχήθηκε στους γονείς και τα παιδιά να έχουν υγεία και μένουν αμετακίνητοι σε όσα οι πατέρες μας τους κληροδότησαν.

 
Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.
Τo Mykonos Ticker ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση και επιτυχία της εορταστικής εκδήλωσης.

Ντίνα Πρωτογεράκη
Πηγή : Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...