Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όπου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα διαχρονικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μείωση των αποθεμάτων νερού...
και των φυσικών πόρων, η καταστροφή του δασικού πλούτου η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της πρωτοβουλίας, της σύμπραξης, της δραστηριοποίησης και εν τέλει της υιοθέτησης μιας νέας στρατηγικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, η οποία εγγυάται την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσανατολισμένη προς αυτόν τον σκοπό, προχωράει με γοργούς ρυθμούς και προωθεί την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά με στόχο το «μηδενικό υπόλειμμα», ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για μια κατακερματισμένη Περιφέρεια.
Στο ευρύτερο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει ήδη κατατεθεί πλήρης πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων» σε δύο μικρά νησιά, την Ανάφη και τη Χάλκη, όπου έχει προβλεφθεί μεταξύ άλλων η διαχείριση οργανικών απορριμμάτων, η ανακύκλωση και η δράση πρόληψης για την μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μπουκαλιών νερού και των παραγόμενων απορριμμάτων, με την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού από τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα ύδρευσης.
Παράλληλα είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ανάληψη δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο: την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ενθάρρυνση και διάδοση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσα από πρότυπα επιδεικτικά έργα, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μείωση εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Επόμενος στόχος είναι η ένταξη δύο νησιών της Περιφέρειάς μας στο πρόγραμμα μηδενικών εκπομπών και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης για τις «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες», του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το οφέλη του πρωτοπόρου αυτού προγράμματος είναι πολλαπλά: α. η δημιουργία πολλαπλασιαστικής δυναμικής των Πρότυπων Κοινοτήτων, β. η επίτευξη των εθνικών στόχων για το περιβάλλον και την ενέργεια, γ. η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, δ. η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ε. η αισθητική αναβάθμιση περιοχών, στ. η συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού, ζ. η δημιουργία νέας επιχειρηματικότητας και θέσεων εργασίας και η. η αναβάθμιση οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μεταποίηση, τουρισμός).
Επιπρόσθετα, γνωρίζοντας πως χωρίς τη μετουσίωση της οικολογικής ευαισθησίας και ευσυνειδησίας σε καθημερινή στάση ζωής, κανένα μέτρο και καμία στρατηγική δεν μπορεί να έχει ουσιαστική επιτυχία, η Περιφέρειά μας προσπαθεί να ενημερώνει τους πολίτες με τη διοργάνωση ημερίδων γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, με τελευταία εκείνη που έλαβε χώρα στη Σύρο την Κυριακή 29η Μαΐου 2011, με θέμα: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων» και εισηγητές τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.ΑΠ, κ. Θεμιστοκλή Λέκκα, τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Χημείας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιο Πηλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, κ. Γεωργίου Μακρυωνίτη και τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κ. Νικόλαο Αλμπανόπουλο.
Τέλος ας σημειωθεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα, χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων μας στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ |